Program 3-5 juli 2022
Valåret 2022 vässar vi Kultur i Almedalen och diskuterar yttrandefrihet, konstens autonomi, kulturella och kreativa näringar, talangutveckling och kulturens roll i ett hållbart samhälle.
Samtliga seminarieprogram under Kultur i Almedalen 2022 direktsänds och kan ses i Almedalsveckans officiella Playkanal och Kultur i Almedalens Youtube-kanal.
~ Söndag 3 juli ~
Söndag 3 juli kl. 13.00-13.25
Behövs det en nationell kulturpolitik? Välkommen till Kultur i Almedalen 2022
Tillgång till kultur skapar livskvalitet för invånarna på en ort. Under pandemin har kulturens ekosystem synliggjorts, framför allt vad gäller den osäkerhet som präglar fördelningen av offentliga kulturmedel. Brist på kontinuitet samt otillräcklig förståelse för kulturens behov av planering är alla faktorer som leder till svårigheter för många verksamheter. Behövs det en nationell kulturpolitik? Samtalet handlar om den nationella kulturpolitikens betydelse för kulturlivet.
Medverkande: Mikael Brännvall, VD Svensk Scenkonst och Niklas Cserhalmi, ordförande Sveriges Museer inviger Kultur i Almedalen 2022 under ett samtal med Victor Malm, kulturchef, Expressen och Kerstin Brunnberg, journalist.
Arrangör: Svensk Scenkonst & Sveriges Museer
Plats: Länsteatern på Gotland, Bredgatan 10.
---
Söndag 3 juli kl. 13.30-14.15
Utifrån Ukrainakriget: Nya förutsättningar och utgångspunkter för samarbete med omvärlden
Medverkande: Kurt Bratteby, avdelningschef för internationella relationer, Svenska Institutet, Anna Söderbäck, direktör Konstnärsnämnden, Marita Muukkonen, direktör och curator Artists at Risk och Gustaf Grapengiesser, koordinator SWAN Swedish Artist Residency Network. Moderator är journalisten Kerstin Brunnberg.
Arrangör: Svenska Institutet och Konstnärsnämnden i samarbete med SWAN (Swedish Artist Residency Network) och Artists at Risk
Plats: Länsteatern på Gotland, Bredgatan 10.
---
Söndag 3 juli kl. 14.30-15.15
Demokrati under hot – Därför måste medie- och informationskunnigheten nå alla
Statens medieråd har regeringens uppdrag att förstärka arbetet för ökad medie- och informationskunnighet (MIK) och koordinerar det nationella nätverket MIK Sverige bestående av 22 myndigheter och organisationer. MIK är centralt för varje människas möjlighet att göra sin röst hörd och delta i samhället, det är den nya delvis digitala läs- och skrivkunnigheten. Hur kan nätverkets aktörer tillsammans främja MIK för alla i Sverige?
Medverkande: Sofia Wadensjö Karén, VD Utbildningsradion, Magnus Hjort, avdelningschef Myndigheten för psykologiskt försvar, Niklas Cserhalmi, ordförande Sveriges Museer, Jorge Maria Londoño, utvecklingsledare vid Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor och Martina Wagner, ämnessakkunnig vid Statens medieråd. Moderator är Maria Ripenberg, kommunikatör Statens medieråd.
Arrangör: Statens medieråd.
Plats: Länsteatern på Gotland, Bredgatan 10.
---
Söndag 3 juli kl. 15.30-16.15
Vilken kunskap behövs för att utveckla kulturpolitiken – trender och tendenser inom kulturpolitiken i Norden
Vad är en nationell kulturpolitik och vad behöver den stå för idag i de olika nordiska länderna? Vad är olika och vad är lika, kulturpolitiskt, är en fråga vi ställer till Myndigheten för Kulturanalys respektive Cupore. Hur förhåller sig kulturpolitiken till andra politikområden – utbildningspolitik och inte minst försvars- och säkerhetspolitik? Vilka strömningar ser vi globalt som kommer att påverka oss här i Norden? Vad saknas av en nationell och nordisk kulturpolitik för att kunna uppnå det som behövs? Vi diskuterar den nya generationen konstnärer och hur de förhåller sig till en kulturpolitik – om alls? Finns behov av konstnärspolitik och i så fall är den nationell, nordisk eller internationell? Hur intressanta är vi i Norden för våra unga talanger – hur ser marknaden ut? Frågan om armlängds avstånd och konstnärlig kvalitet är två följeslagare under samtalet.
Medverkande: Maria Hirvi-Ijäs, filosofie doktor i konstvetenskap och specialforskare vid Cupore, Jenny Johannisson, utredare, analytiker och ställföreträdande myndighetschef Myndigheten för kulturanalys och Gunvor Kronman, VD Hanaholmen – kulturcentrum för Sverige och Finland under ledning av Benny Marcel, direktör Nordisk Kulturfond.
Arrangör: Nordisk Kulturfond, a/nordi/c, Hanaholmen – kulturcentrum för Sverige och Finland och Kulturfonden för Sverige och Finland.
Plats: Länsteatern på Gotland, Bredgatan 10.
---
Söndag 3 juli kl. 16.15-17.00
Hot och hat inom scenkonsten
Hot och hat inom scenkonsten är ett tvåårigt projekt som drivs i samverkan mellan Svensk Scenkonst och Högskolan Dalarna. Det avslutas i augusti 2022 och rapporten kommer att publiceras den 27 oktober. Det övergripande målet har varit att bidra med en fördjupad förståelse för hat och hot och dess konsekvenser. Fyra vägledande frågor har formulerats för undersökningen: Vad provocerar till hat och hot? I vilka former kan hat och hot ta sig uttryck? Hur hanteras hat och hot? Hur påverkas individer, organisationer och institutioner? En ständigt återkommande fråga, både inom journalistkåren, förtroendevalda och scenkonsten är hur hat och hot kan motverkas. Almedalsveckans viktiga samtal om hur samhället blir robust mot påtryckningar som hindrar yttrandefriheten.
Medverkande: Kulturminister Jeanette Gustafsdotter, Thomas Florén, forskningsledare, Högskolan Dalarna, Maria Groop Russel, VD, Dramaten och Mikael Brännvall, VD, Svensk Scenkonst. Moderator är Anders Rydell, författare och journalist.
Arrangör: Svensk Scenkonst och Högskolan Dalarna
Plats: Länsteatern på Gotland, Bredgatan 10
~ Måndag 4 juli ~
Måndag 4 juli kl. 8.00-8.50
Frukost med Länsteatrarna i Sverige
Länsteatrarna i Sverige bjuder in riksdagspartiernas kulturpolitiska talespersoner och regionpolitiker med ansvar för kultur till att diskutera ett antal av de just nu viktigaste frågorna för Sveriges länsteatrar. Ett samtal om långsiktig finansiering för länsteatrarna och de nationella kulturpolitiska målen.
Medverkande: Robert Uitto, ordförande Länsteatrarna i Sverige, Michael Johansson, verksamhetsledare Länsteatrarna i Sverige och Håkan Onsjö, ordförande Länsteatern på Gotland.
Obs! Enbart för inbjudna gäster. Program vänder sig till riksdagspartiernas kulturpolitiska talespersoner och regionpolitiker med ansvar för kultur.
Arrangör: Länsteatrarna i Sverige
Plats: Länsteatern på Gotland, Bredgatan 10.
---
Måndag 4 juli kl. 9.00-9.45
Hur säkras det professionella musiklivets kompetensförsörjning i Sverige?
Elever får inte gå från schemalagd undervisning för att spela i kulturskolan. Förberedande utbildning till högskolan saknas på många håll. Hur säkerställer vi en bättre struktur i utbildningskedjan för musiklivets kompetensförsörjning? Ett samtal där utbildningspolitiker och kulturpolitiker på nationell, regional och lokal nivå för ett resonemang kring hur utbildningskedjan kan länkas samman för att säkra det professionella musiklivets kompetensförsörjning.
Medverkande: Mikael Brännvall, vd, Svensk Scenkonst, Susanne Rydén, preses, Kungliga Musikaliska Akademien, Malin Aghed, utvecklingsledare Kulturskolerådet, Urban Nilsson (C), ordförande i kulturnämnden Gislaveds kommun och Cecilia Elving (L), regionfullmäktige och ordförande i kulturnämnden Region Stockholm. Moderator är Helena Wessman, rektor, Kungliga Musikhögskolan.
Arrangör: Kungl. Musikaliska Akademien, Kungliga Musikhögskolan och Svensk Scenkonst
Plats: Länsteatern på Gotland, Bredgatan 10.
---
Måndag 4 juli kl. 10.00-10.45
När blir bemannade skolbibliotek verklighet?
Skolbibliotek bemannade av bibliotekarier stärker elevers lärande, måluppfyllelse och källkritiska kunskap. Det är forskare, beslutsfattare och myndigheter överens om. Ändå står fortfarande mer än hälften av Sveriges elever utan ett bemannat skolbibliotek. Förra året föreslog en statlig utredning att det ska skrivas in i skollagen att skolbibliotek ska bemannas, i första hand av bibliotekarier, och att samarbetet mellan skolbibliotekarier och den övriga pedagogiska verksamheten ska stärkas. Varför har förslaget lagts i byrålådan? Välkommen till ett seminarium där DIK presenterar nya siffror om bemanningen av skolbiblioteken och ställer politikerna till svars.
Medverkande: Gunilla Svantorp (S), ordförande i riksdagens utbildningsutskott, Christian Carlsson (KD), skolpolitisk talesperson och ledamot i utbildningsutskottet, Sara Wettergren (L), kommunalråd för skola och utbildning i Malmö stad, Chiara Bergmark, förbundsordförande Elevernas riksförbund och Anna Troberg, förbundsordförande DIK. Moderator är Matilda Westerman, f.d. stabschef utbildningsdepartementet, idag författare och egen företagare.
Arrangör: Fackförbundet DIK
Plats: Länsteatern på Gotland, Bredgatan 10.
---
Måndag 4 juli kl. 11.00-11.30
Det kreativa mellanrummet –hur skapar vi en robust samarbetskultur som möjliggör alla barns rätt till konst och kultur?
I Örebro kommun har det nya kulturhuset Kulturkvarteret ritat om förutsättningarna för samarbeten mellan olika verksamheter. Idag pågår gränsöverskridande samarbeten mellan kulturskola, gymnasium, bibliotek, konsthall och konserthus. Samarbetet kallas för Det kreativa mellanrummet och håller som bäst på att utforska hur man tillsammans med olika professioner och kompetenser kan förmera och fördjupa alla barns rätt till konst och kultur.
Det som de här två exemplen bland annat har gemensamt är att de belyser vikten av att organisationer och institutioner inom kultursektorn blir mer och mer innovativa, dvs arbetar inom och utanför sina ramar, uppdrag och traditioner. Denna förändring väcker viktiga frågor kring kulturell auktoritet, kulturell demokrati och social rättvisa. Nu vill samtala om dessa frågor, alltid med barnrättsperspektivet som grund.
Arrangör: Örebro kommun i samarbete med Kulturkvarteret och Kulturskolerådet
Plats: Länsteatern på Gotland, Bredgatan 10.
---
Måndag 4 juli kl. 11.30-12.30
Kulturpolitiska dilemman – går de kulturpolitiska målen att förena?
Den svenska kulturpolitiken utgår ifrån tre centrala målsättningar. Dessa kan sammanfattas som att kulturpolitiken ska skapa förutsättningar för konstens och kulturens frihet och obundenhet, allas möjlighet till delaktighet, och att konsten och kulturen samtidigt ska vara en positiv kraft i samhällsutvecklingen. Men hur ska målen förstås i relation till varandra och hur ska dessa delvis skilda målsättningar förenas i den praktiska politiken? Myndigheten för kulturanalys har under de senaste åren pekat på att de svenska kulturpolitiska målen rymmer både potentiella och reella målkonflikter, bland annat i relation till idealet om konstnärlig frihet. På seminariet presenterar vi vår senaste lägesbedömning, Kulturanalys 2022, om de svenska kulturpolitiska målen. Presentationen följs av en diskussion med politiker och representanter från kultursektorn.
Medverkande: Conny Brännberg, ordförande Kulturnämnden, Västra Götalandsregionen, (KD), Susanna Dahlberg, f.d. VD, Regionteater Väst, Monica Fundin Pourshahidi, verksamhetschef, Mångkulturellt centrum, Lars Anders Johansson, författare, musiker och journalist, Vasiliki Tsouplaki, vice ordf. Riksdagens kulturutskott, (V), Pelle Amberntsson, utredare och Myndigheten för kulturanalys. Moderator är Gunilla Kindstrand, journalist.
Arrangör: Myndigheten för kulturanalys
Plats: Länsteatern på Gotland, Bredgatan 10.
---
Måndag 4 juli kl. 13.00-14.00
Kultursamverkansmodellen – en modell för framtiden. Samverkansrådets parter i ett samtal om kultursamverkansmodellen
Kultursamverkansmodellen har varit under lupp sedan den infördes för drygt tio år sedan. Den har utretts och debatterats av många. Nu har kulturministern initierat en ny utredning om modellen och direktiven har just kommit. Hur ser de största kulturmyndigheterna på kultursamverkansmodellens nuläge och framtid? Vilka utmaningar ser vi och vad har samverkansmodellen bidragit till för Sveriges kulturliv? Kom och möt sex av cheferna i Samverkansrådet.
Medverkande: Anna Söderbäck, direktör Konstnärsnämnden, Anette Novak, vd Filminstitutet, Karin Åström Iko, riksarkivarie Riksarkivet, Karin Grönvall, riksbibliotekarie Kungliga biblioteket och Anneli Bergholm Söder, länsråd Länsstyrelsen Gotland. Moderator är Kajsa Ravin, generaldirektör Statens kulturråd.
Arrangör: Samverkansrådet med Kulturrådet (ordförande), Konstnärsnämnden, Konstrådet, Kungliga biblioteket, Länsstyrelserna (genom Länsstyrelsen i Hallands län), Nämnden för hemslöjdsfrågor, Riksteatern, Riksantikvarieämbetet, Riksarkivet och Svenska filminstitutet.
Plats: Länsteatern på Gotland, Bredgatan 10.
---
Måndag 4 juli kl. 14.00-14.45
Konstnärers företagande – i glappet mellan kulturpolitik och näringspolitik
Den statliga utredningen Kreativa Sverige presenterar i augusti en 10-årig strategi för främjandet av företagen inom kulturella och kreativa näringar. Utredningen har stor betydelse för konstnärers villkor. Hur kan offentliga insatser bättre stärka konstnärers företagande? Under Kultur i Almedalen arrangerar Konstnärsnämnden ett samtal om konstnärers företagande. En majoritet av de yrkesverksamma konstnärerna är egenföretagare. Hur ser situationen ut idag?
Medverkande: Agnes Török, spoken word poet, Ann-Sofie Köping, fil dr, lektor, Södertörns högskola, Carolina Frände, regissör och doktorand, Stockholms universitet, Joakim Sandberg, regionkulturchef i Region Västerbotten, Eva-Lena Albihn, vice vd och hållbarhetschef, Business Region Göteborg och Klas Rabe, huvudsekreterare, Kreativa Sverige. Moderator är Anders Rydell, författare och kulturjournalist.
Arrangör: Konstnärsnämnden
Plats: Länsteatern på Gotland, Bredgatan 10.
---
Måndag 4 juli kl. 15.00-15.45
Är det kulturella kretsloppet hotat?
Arrangörer är beroende av att kulturskapare har goda förutsättningar, kulturskapare behöver starka och modiga arrangörer. Vilka är då hoten mot det kulturella kretsloppet? Vad händer när publiken sviktar, arrangörerna får det svårt att gå ihop och de professionella kulturskaparna i högre utsträckning behöver ta andra jobb för att överleva? Hur återhämtar vi oss långsiktigt efter pandemin, när det inte längre finns stödpaket? Hur kan de yrkesverksamma och de ideella samverka för att hjulen ska snurra bättre? Och vad händer efter valet? Kan vi få en politik som bättre ser till aktörer med olika förutsättningar och ekonomi?
Medverkande: Karin Inde, ordförande KLYS och Calle Nathanson, ordförande Ideell kulturallians och vd Folkets Hus och Parker i ett samtal om det kulturella kretsloppet, från ideell till professionell, från offentligt finansierad till kommersiell.
Arrangör: Ideell Kulturallians och KLYS (Konstnärliga och Litterära Yrkesutövares Samarbetsnämnd)
Plats: Länsteatern på Gotland, Bredgatan 10.
---
Måndag 4 juli kl. 16.00-16.45
Ska musikbranschens prisutdelare skilja på verk och person?
Musikbranschens arbetsmiljöproblem med sexuella trakasserier, diskriminering, hot och våld kvarstår, trots metoo-upprop och riktade åtgärder. Det har lett till en diskussion om huruvida förövare och gärningsmän ska kunna motta priser för sin musik. Ska prisutdelare skilja på verk och person?
Musikbranschen ska erbjuda en trygg, jämlik och inkluderande arbetsmiljö för alla som verkar i den. Branschorganisationerna har ett ansvar att aktivt arbeta för detta, både ur ett arbetsmiljöperspektiv och för att säkerställa tillväxt i en av Sveriges viktigaste exportindustrier. Med bakgrund av detta kommer Musikförläggarna under våren 2022 att presentera ett förslag för en ny policy för prisutdelningar. Det innebär bland annat nya riktlinjer för utdelningen av Musikförläggarnas Pris som hyllar årets mest framstående låtskrivare, kompositörer och textförfattare. Ledande aktörer inom musikbranschen och experter på inkludering och yttrandefrihet möts i ett samtal för att diskutera hur vi tillsammans uppnår en trygg, jämlik och inkluderande musikindustri med respekt för yttrandefrihet likväl som konstnärlig frihet.
Medverkande: Kerstin Mangert, ordförande, Musikförläggarna, Alfons Karabuda, ordförande, Skap, President, International Music Council, Honorary President, European Composer and Songwriter Alliance, Ceylan Holago, co-founder/head of operations, CMDS
Namo "Lilla Namo" Marouf, upphovsperson och artist och Johannes Cakar, musikjournalist. Samtalet modereras av Camilla Wagner.
Arrangör: Musikförläggarna
Plats: Länsteatern på Gotland, Bredgatan 10.
---
Måndag 4 juli kl. 16.00-16.45
The power of collaboration – How Creative Europe strengthens culture and media in Europe and beyond
Kreativa Europa är EU:s program för kultur och audiovisuella medier. När den nya sjuåriga programperioden startade förra året utökades programmet även till mediehus, journalister och andra medieaktörer. Satsningen förväntas bidra till kunskaps- och erfarenhetsutbyten som ska stärka mediepluralism, kvalitetsjournalistik och informations- och mediekunnighet (MIK).
Kreativa Europa uppmuntrar till stora och gärna fleråriga europeiska samarbeten. Hur har dessa fungerat inom audiovisuella medier och inom kultursektorn? Hur kommer de nu att tillämpas på den nya delen nyhetsmedier? Vilka projekt vill man se? Vilka aktörer riktar man sig till?
Samtalet kommer att genomföras på engelska.
Medverkande: Lucia Recalde, head of Unit CNECT 13, Europeiska kommissionen i Bryssel, Anette Novak, vd Svenska Filminstitutet och Robert Olsson, styrgruppsordförande Medier & demokrati (tbc). Bongi MacDermott, Kulturrådets enhetschef modererar samtalet.
Arrangör: Kreativa Europa Desk Sverige i samarbete med EU-kommissionens representation i Sverige och GD CNECT
Plats: EU kommissionen vid Donners hotell, Mellangatan 9 (vid Donners plats)
---
~ Tisdag 5 juli ~
Tisdag 5 juli kl. 8.00-9.00
#SRFRUKOST Där går gränsen. Om journalister och influencers
Politiker som väljer att nå ut till väljare genom att prata med influencers istället för journalister. Och journalister som närmast själva blir influencers med stora följarskaror i sociala medier. Var går egentligen gränsen i det nya medielandskapet?
Sedan "influerare" togs in på nyordslistan 2016 har titelinnehavarna blivit allt mer självklara makthavare i medielandskapet. Men hur har förhållandet mellan den traditionella journalistiken och influerarna utvecklats längs vägen? Granskas influencerbranschen i tillräckligt hög utsträckning idag? Är det problematiskt när influencers innehåll får genomslag och citeras vidare av etablerade medier? Eller är det istället en helt logisk nyhetsvärdering i ett medielandskap där nyhetsagendan sätts av fler, i andra rum och sammanhang, än de traditionella? Influencers får genomslag i dagens medielandskap, och särskilt när det kommer till att engagera och vara i dialog med den yngre publiken. Kommer det också med ett ansvar? Kan de traditionella medierna lära sig något av influerarna, när det kommer till att nå nya publikgrupper? Har det kanske redan hänt? Vilka gränser är i så fall viktiga för medierna att trots allt upprätthålla?
Cilla Benkö, vd Sveriges Radio, inleder programmet.
Medverkande: Margaux Dietz, influencer, programledare och entreprenör, Isabelle Swahn, nyhetschef P3 Nyheter, Sveriges Radio, Fouad Youcefi, programledare Politikbyrån, SVT och Yasmine Winberg, chefredaktör, Resumé. Moderator är SR:s journalist Erik Blix.
Arrangör: Sveriges Radio
Plats: Gotlands Museum, Strandgatan 14.
---
Tisdag 5 juli kl. 9.00-9.45
Museernas förtroendekapital - ett samtal med de politiska partierna
Museerna har utifrån sina samlingar en unik position att förklara historiska och nutida skeenden. Hur står det till med förtroendet för museerna och vad är politikens roll för museernas förtroendekapital? En ny rapport från Sveriges Museer sätter ljuset på museernas trovärdighet och vad som ligger bakom. Vad säger museicheferna i rapporten och hur tänker politikerna? Rapporten kommenteras av partiernas kulturpolitiska talespersoner.
Medverkande: Meit Fohlin (S), Annicka Engblom (M), Bo Broman (SD), Catarina Deremar (C), Vasiliki Tsouplaki (V), Amanda Lind (MP) och Anna Starbrink (L). Moderator är Niklas Cserhalmi, ordförande Sveriges Museer.
Arrangör: Sveriges Museer
Plats: Gotlands Museum, Strandgatan 14.
---
Tisdag 5 juli kl. 10.00-10.45
Sveriges politiker borde hamna på museum. Lite oftare.
I Sverige finns 24 länsmuseer som arbetar för att alla invånare i hela landet ska få tillgång till kulturupplevelser och vårt gemensamma kulturarv. Men ska länsmuseerna klara sitt långsiktiga uppdrag krävs det att Sveriges politiker inser värdet av de regionala museerna. På Sveriges länsmuseer finns de unika berättelserna om var vi kommer ifrån och hur vi blev de vi är. Bilderna, rösterna, föremålen som ger oss perspektiv på vår egen tid. Museerna är även öppna mötesplatserna som ger människor över hela landet möjlighet till berikande kulturupplevelser. Med andra ord, ett innehåll som inte finns någon annanstans, ovärderligt för politiker och andra som vill förstå vår samtid och vara med och forma morgondagens verklighet. Det är därför vi säger att ”Sveriges politiker borde hamna på museum, lite oftare”. Vi vill välkomna och bjuda in makthavarna för att de ska förstå värdet av en kulturarvspolitik för hela landet. Länsmuseerna vill också samtala om viktiga framtidsfrågor som museernas roll kring hållbarhet, digitalisering och varför de regionala museerna egentligen behövs?
Medverkande: Annicka Engblom (M), ledamot i Kulturutskottet, Amanda Lind (MP), kulturpolitisk talesperson, Alex Bergström (S), ordförande Kultur och Fritid, SKR, Olof Hermelin, museichef, Östergötlands museum, Catarina Deremar (C), kulturpolitisk talesperson och Linda Lundberg, generalsekreterare Länsmuseerna. Moderator är Jonas Hellberg, Länsmuseernas samarbetsråd.
Arrangör: Länsmuseernas samarbetsråd
Plats: Gotlands Museum, Strandgatan 14.
---
Tisdag 5 juli kl. 11.00-11.20
Kulturinkubatorernas roll för Cross Innovation
Cross Innovation – att använda konstnärliga verktyg och metoder inom andra samhällssektorer än kultur – rymmer en stor potential för att utveckla såväl samhället som kultursektorn. Men gränsöverskridande samarbeten är svåra att få till, och komplicerade att genomföra. Därför kan Sveriges inkubatorer för konstnärliga och kreativa näringar fungera som brobyggare och översättare i dessa processer. När nyfikna människor från olika branscher möts i ögonhöjd och utforskar tillsammans under noggrann facilitering, kan verkligt innovativa och oväntade resultat uppnås!
creARTive är en nationell intresseorganisation för inkubatorer inom konstnärliga och kreativa näringar, och har 13 medlemsinkubatorer, från Malmö i söder till Piteå i norr, med totalt ca 500 anslutna kreativa företag under inkubation.
Medverkande: Martin Q Larsson, inkubatorchef Subtopia och ordförande creARTive och Marlene Johansson, senior forskare med fokus på den kulturella och kreativa sektorn, besöksnäring, kulturarv och gröna näringar vid RISE.
Arrangör: creARTive
Plats: Gotlands Museum, Strandgatan 14.
---
Tisdag 5 juli kl. 11.30-12.15
Spelar det någon roll var pengarna kommer ifrån?
Konst och kultur brottas med underfinansiering. Genom offentlig finansiering syftar kulturpolitiken till att möjliggöra konst och kultur. Men räcker pengarna för att möta behoven och kan andra finansieringskällor bidra till kulturpolitisk måluppfyllelse? Myndigheten för kulturanalys har i flera rapporter, bland annat i vår senaste lägesbedömning, konstaterat att de ekonomiska villkoren på kulturområdet kan förbättras.
Inom ramen för myndighetens nordiska uppdrag har vi tagit fram en forskningsantologi, som visar att den offentliga finansieringen i andra nordiska länder, särskilt Danmark och Finland, i större utsträckning kompletteras med bland annat medel från privata stiftelser. Kunskapen om vad denna typ av finansiering får för konsekvenser i relation till de kulturpolitiska målen är dock i ett svenskt sammanhang bristfällig. Har olika typer av finansiering olika effekter på konstens frihet och obundenhet, delaktigheten i kulturlivet och kulturen som kraft i samhällsutvecklingen? På seminariet diskuterar representanter från kultursektorn denna fråga, med avstamp i en presentation av de resultat som framkommit i våra rapporter.
Medverkande: Lars Anders Johansson, författare, musiker och journalist, Katja Lindqvist, docent företagsekonomi, Lunds universitet, Calle Nathanson, VD, Folkets Hus och Parker, Martin Jonsson Tibblin, tonsättare och ordförande Föreningen Svenska Tonsättare (FST) och Jenny Johannisson, utredare och ställföreträdande myndighetschef Myndigheten för kulturanalys. Moderator är Gunilla Kindstrand, journalist.
Arrangör: Myndigheterna för kulturanalys
Plats: Gotlands Museum, Strandgatan 14.
---
Tisdag 5 juli kl. 12.30-13.45
Arbetsmarknaden förändras – gör a-kassan det?
Antalet frilansare ökar, inte minst på kultur- och medieområdet, men det är många gånger svårt för dessa att få tillgång till a-kassa när de inte har jobb. Detta blev särskilt tydligt under pandemin. Regeringen arbetar just nu med en stor a-kassereform som syftar till en modernisering av arbetslöshetsförsäkringen och till att fler på arbetsmarknaden ska ha rätt till a-kassa. I detta samtal diskuterar politiker och företrädare för kulturskapare och journalister, hur a-kassan bör reformeras för att bättre fånga en växande grupp frilansare på arbetsmarknaden.
I detta samtal diskuterar politiker och företrädare för kulturskapare och journalister, hur a-kassan bör reformeras för att bättre fånga en växande grupp frilansare på arbetsmarknaden.
Annika Fehling, singer/songwriter uppträder.
Medverkande: Anna Johansson (S), ordförande arbetsmarknadsutskottet, Alireza Akhondi (C), ledamot arbetsmarknadsutskottet, Ulrika Hyllert, ordförande Journalistförbundet, Simon Norrthon, ordförande Fackförbundet Scen & Film, Karin Inde, ordförande KLYS och Mats Essemyr, expert i a-kasseutredningen och tidigare utredare vid TCO. Samtalet leds av Petteri Flanagan Karttunen, kommunikationschef Journalistförbundet.
Arrangör: KLYS i samarbete med Fackförbundet Scen & Film och Journalistförbundet
Plats: TCO-landet, Strandgatan 19.
---
Tisdag 5 juli kl. 13.00-13.45
Vad spelar teatern för roll i regionerna och vad är regionernas roll för spridning av kultur?
Hur ser infrastrukturen ut för producerande och arrangerande av teater inom regional kulturpolitik? Hur kan fler invånare på fler orter få tillgång till teater? Och hur kan en framtida regional teaterpolitik se ut? Med utgångspunkt från den nyligen presenterade Teaterutredningen, som Eric Sjöström har gjort på uppdrag av Västra Götalandsregionens kulturnämnd, diskuteras hur teatern och dess olika medspelare – föreningslivet, kommuner och regioner – kan samverka för att öka tillgången till teater för fler invånare.
Medverkande: Conny Brännberg (KD), ordförande Västra Götalandsregionens kulturnämnd, Katti Hoflin, kulturchef Västra Götalandsregionen, Robert Uitto, ordförande Länsteatrarna i Sverige och Linda Zachrison, ordförande Återstartsutredningen. Moderator är Eric Sjöström, kulturstrateg och rapportförfattare.
Arrangör: Erda Konsult och Kultur i Almedalen
Plats: Gotlands Museum, Strandgatan 14.
---
Tisdag 5 juli kl. 14.00-14.45
Regional utveckling med kultur – Talangutveckling på internationell nivå för hela landet, en regional uppgift i kultursamverkansmodellen?
Branschen, musikhögskolorna och amatörmusiklivet har sedan länge konstaterar stora problem med återväxten av orkestermusiker. Svenska ungdomar som spelar orkesterinstrument har svårt att konkurrera i ett globalt konkurrensutsatt yrke. Kulturrådet beslutade i år för första gången om bidrag till talangutveckling enligt regeringens Förordning 2012:571. En nationell plattform för talangutveckling byggs nu upp som erbjuder avgiftsfri kompletterande utbildning genom statlig, regional och kommunal samverkan.
I andra europeiska länder bedrivs talangutveckling i institutioner avskärmade från övrig musikutbildning. Nationellt centrum för musiktalanger arbetar med en modell som utgår från svenska förutsättningar där bredd och spets samverkar med varandra. Genom samarbetsplaner utarbetade per region stärks samverkan mellan lokala, regionala och nationella aktörer. Regionerna tar en främjande roll inom nationell talangutveckling och får samtidigt tillgång till högskoleförberedande musikutbildning på internationell nivå.
Medverkande: Conny Brännberg (KD), regionråd och ordförande i Kulturnämnden Västra Götalandsregionen, Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdsregionråd med ansvar för kultur i Region Stockholm, Stefan Forsberg, konserthuschef och VD Kungliga Filharmonikerna och Helena Wessman, rektor Kungliga Musikhögskolan. Moderator är Noomi Hedlund, VD Musikaliska.
Arrangör: Nationellt Centrum för musiktalanger i samarbete med Västra Götalandsregionen
Plats: Gotlands Museum, Strandgatan 14
---
Tisdag 5 juli kl. 15.00-15.45
Mår kulturskaparna bra av samverkansmodellen?
Kultursamverkansmodellen och dagens form av flernivåstyrning inom kulturpolitiken har funnits i mer än 10 år. I samverkan med staten formar landets regioner och kommuner förutsättningarna för hur konstnärer och kulturskapare kan bo, verka och utvecklas lokalt. Blir det jämlika villkor i hela landet? Hur hanterar vår tids kulturpolitik balansen mellan att tillgodose medborgares resp. professionella kulturskapares intressen? Regionala kulturplaner skriver allt mer om vikten av att värna konstnärlig frihet och att främja professionella kulturskapares villkor. Vad blir det av dessa ambitioner i praktiken? Får kulturskaparna gehör för sina yrkesmässiga behov? Vilken roll har regionerna i landets konstnärspolitik jämte övriga parter? Har regionerna hittat arbetssätt som kompletterar både statlig och kommunal konstnärspolitik på ett gynnsamt vis?
Medverkande: Grethe Rottböll, författare, ordförande, Sveriges Författarförbund, Linda Marie Karlsson, konsthantverkare, vice riksordförande, Konstnärernas Riksorganisation, Paola Ciliberto, enhetschef Kultur, Region Gotland och Anna Söderbäck, direktör Konstnärsnämnden. Moderator är Anders Rydell, författare, journalist.
Arrangör: KLYS
Plats: Gotlands Museum, Strandgatan 14.
---
---
Tisdag 5 juli kl. 15.00-16.00
Kultur avgörande för demokrati - bör prioriteras därefter
Coronapandemin visade att kulturen saknar de rätta strukturella förutsättningarna. Den fria konsten inskränks i vårt närområde och vi ser allt fler exempel på direkt politisk påverkan av kulturen även i Sverige. Vad måste till för att kulturen ska bli ett mer prioriterat politikområde?
Ett kulturliv för alla och fri och obunden konst är grundläggande för vår demokrati. Under coronapandemin blev det dock tydligt hur sårbar denna vitala del av vår välfärd är. De rätta strukturella och ekonomiska förutsättningarna saknas. Samtidigt ser vi hur den fria konsten inskränks i länder i vårt närområde och hur politiker i Sverige försöker påverka konstens innehåll. Vad ska till för att kulturen ska prioriteras högre på den politiska agendan? Vilka förändringar måste till för att säkerställa att kulturen även i framtiden kan vara en dynamisk, utmanande och obunden kraft? Initiativet 1 000 dagar kultur startades av 17 kulturverksamheter när det var exakt tusen dagar kvar till nästa val med syftet att lyfta kulturens avgörande roll för vår demokrati. Några av initiativtagarna samtalar och bjuder in till dialog kring hur situationen förändrats sedan dess, om vikten att inte glömma lärdomarna från pandemin och vilka politiska förändringar som måste till för att stärka kulturen.
Medverkande: Monica Fredriksson, vd Folkoperan, Calle Nathanson, Vd, Folkets Hus och Parker, Maureen Hoppers, avdelningschef Kommunikation, Riksteatern, Elin Norquist, vd, Cirkus Cirkör, Linda Zachrison, ordförande, Regeringens Återsstadsutredning. Samtalet leds av Soledad Piñero Misa, social entreprenör och grundare av Part of More.
Arrangör: Kulturinitiativet 1000 dagar kultur
Plats: Donnergatan 1, Kårhuset Rindi, "Impact Hub".
---
Tisdag 5 juli kl. 16.00-16.45
Hur stärker vi bild- och formkonsten?
Pandemin synliggjorde kulturskaparnas utsatta situation, inte minst de professionella bild- och formkonstnärerna som har låga och oregelbundna inkomster och ofta hamnar utanför trygghetssystemen och näringspolitiska åtgärder. Det är uppenbart att det krävs kraftfulla åtgärder för att säkra ett livskraftigt konstliv i hela landet och samtidigt förbättra konstnärernas möjligheter till skäliga arbets- och avtalsvillkor. Frågan är vilka åtgärder som krävs, hur de skall genomföras och vem som ska göra det? Konstnärernas Riksorganisation (KRO) har bjudit in några företrädare för politiken och myndigheter som är nyckelaktörer i det svenska konstlivet för att diskutera bild- och formkonstens utmaningar och framtid i Sverige.
Medverkande: Amanda Lind, kulturpolitisk talesperson, Miljöpartiet, Anna Söderbäck, direktör, Konstnärsnämnden och Sara Edström, riksordförande, Konstnärernas Riksorganisation. Samtalet modereras av Jon Brunberg, kulturpolitisk strateg, Konstnärernas Riksorganisation.
Arrangör: Konstnärernas Riksorganisation (KRO)
Plats: Gotlands Museum, Strandgatan 14.
---
Tisdag 5 juli kl. 19.45-21.15
Populariserad politik – engagerande folkbildning eller trivialiserad demokrati?
Det finns en mängd poddar, tv-program och sociala mediekanaler för politisk bevakning. Där hittar du allt från granskningar och analyser till skvaller. Bidrar denna mångfald till ett större politiskt engagemang bland väljarna eller finns det en risk att politiken trivialiseras?
Anpassar sig politikerna för att få genomslag i denna nya värld och gör journalisterna sitt grundjobb, egentligen? Fokuseras det för mycket på konfliktfrågor och utspel istället för det långsiktiga och komplicerade demokratiska grovgörat? Politik som underhållning - hot eller möjlighet? Välkommen till En kväll med Sveriges Radio där vi fördjupar oss under temat politik och dess bevakning. Möt några av Sveriges Radios profiler som bevakar politiken genom fördjupningar eller genom satir. Ibland kanske både och. Kvällen streamas via Kultur i Almedalen och i appen Sveriges Radio Play. Delar av den sänds dessutom live i Sveriges Radio P1.
Medverkande: Monica Saarinen, moderator, SR, Johar Bendjelloul, moderator, SR, Tomas Ramberg, politisk kommentator, Ekot, Fredrik Furtenbach, politisk kommentator, Ekot, Parisa Höglund, programledare, Det politiska spelet, David Druid, komiker, Druid & Zimmerman Show, Katherine Zimmerman, journalist, Druid & Zimmerman Show, Lova Olsson, politisk reporter, Druid & Zimmerman Show och Moa Wallin, satiriker, Druid & Zimmerman Show.
Arrangör: Sveriges Radio
Plats: Länsteatern på Gotland, Bredgatan 10.
---
Onsdag 6 juli kl. 10.00-10.45
Hur breddar vi rekryteringen så att fler kommer in på en arbetsplats?
Artister med funktionsnedsättning möts av både förutfattade meningar och strukturella barriärer. Hur säkerställer vi en hållbar utveckling av ett inkluderande och jämlikt kulturliv? Vad behövs? Vad är det som faktiskt fungerar?
Medverkande: Helena Wessman, rektor, Kungliga Musikhögskolan, Jenny Johannisson, ställföreträdande myndighetschef Myndigheten för Kulturanalys, Ulrika Nilsson, Science Park Borås Högskolan Borås, Jesper Nielsen, tonsättare Gotlands tonsättarskola, Jonas Jonasson, musiker och tonsättare, Lena Eldståhl, musiker och textförfattare och Sophia Alexandersson, verksamhetschef och konstnärlig ledare Share Music & Performing Arts. Samtalet leds av journalisten Kerstin Brunnberg.
Plats: Strandvägen, H535.
---
Onsdag 6 juli kl. 12.00-13.30
Hur kan vidgat deltagande ske genom digitalisering inom konst och kultur?
Hur ökar vi kunskapen om digitala redskap som möjliggör för fler att uttrycka sig och göra sin röst hörd? Vad sätter käppar i hjulet för kreativitet och skaparlust?
Medverkande: Carl Heath, senior forskare Rise, Nils-Krister Persson, docent, forskningsledare Smart Textiles och Textilhögskolan, Högskolan Borås, Ewe Larsson, musiker Share Musics ensemble Elefantöra, Ulrika Nilsson, Science Park Borås Högskolan Borås, Sophia Alexandersson, verksamhetschef och konstnärlig ledare ShareMusic & Performing arts, samt Jonas Jonasson, musiker och tonsättare.
Plats: Strandvägen, H535.
---
Onsdag 6 juli kl. 13.30-14.30
Är demokratin hotad?
En nyligen presenterad Novusundersökning visar att förtroendet för politiker och media är förskräckande lågt. Samtidigt är en stor majoritet av befolkningen beredda att försvara demokratin. Är demokratin hotad? Vad måste i sådant fall göras för att stärka den?
Medverkande: Jan Scherman, journalist och debattör, Frilans, Helle Klein, chefredaktör/VD, Tidningen Dagens Arbete, Calle Nathanson, VD, Folkets Hus och Parker och Najma Mohamed, Verksamhetsansvarig, Höj Rösten
Plats: Strandgatan 14, Gotlands museum, "Fornsalen"
---
Med reservation för eventuella ändringar.
Kultur i Almedalen arrangeras av Svensk Scenkonst och Sveriges Museer i samverkan med Länsteatern på Gotland och Gotlands Museum.
Medverkande institutioner under Kultur i Almedalen 2022
a/nordi/c
Artists at Risk
creARTive Sweden
Erda Konsult
Fackförbundet DIK
Fackförbundet Scen & Film
Folkets Hus och Parker
Gotlands Museum
Hanaholmen – kulturcentrum för Sverige och Finland
Högskolan Dalarna
ICORN (International Cities of Refuge Network)
Ideell Kulturallians
Journalistförbundet
KLYS (Konstnärliga och litterära yrkesutövares samarbetsnämnd)
Konstnärernas Riksorganisation (KRO)
Konstnärsnämnden
Kulturfonden för Sverige och Finland
Kulturkvarteret
Kulturskolerådet
Kungl. Musikaliska Akademien
Kungliga biblioteket
Kungliga Musikhögskolan
Länsmuseernas samarbetsråd
Länsstyrelsen i Hallands län
Länsteatern på Gotland
Länsteatrarna i Sverige
Musikförläggarna
Myndigheten för kulturanalys
Nationellt centrum för musiktalanger
Nordisk Kulturfond
Nämnden för hemslöjdsfrågor
Region Jönköpings län
Riksantikvarieämbetet
Riksarkivet
Riksteatern
Share Music & Performing Arts
Statens konstråd
Statens kulturråd
Statens medieråd
Svensk Scenkonst
Svenska Filminstitutet
Svenska Institutet
Sveriges Museer
Sveriges Radio
SWAN (Swedish Artist Residency Network)
Västra Götalandsregionen
Örebro kommun