1% till Kulturen – Staffan Julén

Staffan Julén, dokumentärfilmare och forskare på Institutet för Framtidsstudier, medgrundare av Rikstolvan Konst

“Det pågår ett kulturkrig idag som jag tror vi bara sett början av. Ett kulturkrig som, om vi inte bjuder motstånd, i värsta fall riskerar att rasera det moraliska fundament om alla likas värde som vi vant oss att ta för givet. Berättandet är inte längre förbehållet, teatern, litteraturen, konsten och filmen. Kampen om berättelsen med stort B har idag blivit en helt grundläggande del av politiken, populismen, reklam och marknadsföring.

I den nysa avslutade kampanjen för EU-valet blev denna kamp om berättelsen tydligare än någonsin. Vår historia och framtid målades i de märkligaste färger och oheliga paletter: SD skrek i brunt och rött ut en trollfabricerad berättelse om socialdemokraternas bruna historia, moderaterna, som nu definitivt övergivit titeln som Sveriges enda Arbetarparti, målade slogans i rosa och ljusgröna färger som får mig att tänka Orwells 1984 – Frihet är slaveriOkunnighet är styrka och det skrämmande aktuella citatet Den som kontrollerar det förflutna kontrollerar framtiden.

Idag är begrepp som Fake news och faktaresistens en realitet som alla måste förhålla sig till. Samtidigt lobbar starka krafter inom t.ex. moderaterna för att skrota public service och privatisera biblioteken.

I detta läge skulle en ökning av kulturbudgeten till 1% kunna utgöra ett vaccin mot högerpopulism och krafter som vill relativisera sanningen och sortera landets invånare i vi och dom. Ett motmedel mot den normalisering vi ser omkring oss av en inhuman människosyn med t.ex. tiggeriförbud eller som i Italien där man vill straffa människor som hjälper flyktingar i nöd med miljonböter. För ett starkt kulturliv som står fritt från makten, som representerar hela landet, kultur som kan ge oss nya oanade och skeva perspektiv och verktyg att förstå vår komplexa samtid. För en kultur som kan återta den idag bortträngda berättelsen om vårt gemensamma. Om samhällsbygget. Berättelsen om bibliotek, kulturskola till alla barn, utbildning på lika villkor men också om ett fritt samhälle med yttrande, tryckfrihet och konstnärlig frihet.  Det är ett billigt pris för att mota det växande förvirrade muller som blandar begrepp som ”veklighetens folk”, ”urartad konst”, ”slut på menskonst” men som även kräver att kultur skall vara skall vara mätbar och lönsam eller stå i nationella självförhärligandets tjänst

Det är för att möta dessa mörka moln som tornar upp sig i horisonten jag menar att vi måste satsa ännu mer på kulturen.”

Foto: Pelle Seth