1% till Kulturen – Nisti Stêrk

Nisti Stêrk, Stêrk production

“Ibland har det stått ”politisk” när det handlar om mig. Men det är jag inte. Jag vill förändra, och lyfta frågor med kultur. Jag har gång på gång fått bevis på att kultur kan få människor att mötas över gränserna och få människor att prata med varandra som de normalt inte gjort om det inte var just genom bild, ljud, text och rörelse. Vare sig det är en Komedifilmfestival, där folk möts genom skrattet, teaterföreställning, där folk som aldrig satt sin fot på en teater upptäcker kulturens kraft att väcka tankar och känslor. En n film om Sveriges främsta komedienner och deras arbetsvillkor eller en gala som Fadimegalan som samlar Sveriges största artister för att uppmärksamma hedersfrågan.

Och jag har uppträtt för nästan alla partier, utom SD, och tycker att det är viktigt. I en tid när samhällsdebatten är så polariserande blir det än mer viktigt att stärka den svenska kulturpolitiken för att skapa de gemensamma arenor som är nödvändiga för inkludering och ett sammanhållet Sverige som alla människor kan känna sig som en del av.
Min gräns går när politiska partier ber mig att hålla tal och ta ställning för dem. Mitt arbete som är mest genom humor har ett budskap. Precis som Hasse & Tage. Därför kommer jag till alla, inte för att stå på barrikaderna och föra deras politik utan för att jag ska kunna påverka dem.

Almedalen och kultur får mig att minnas när jag, Kim Andersson, Olle Ljungström , Gertrud Karlsson var talespersoner för Kulturpartiet. Satsningen var menad att lyfta upp kulturfrågor på den politiska agendan och på Riksteatern är var man väldigt nöjd med genomslaget. På 20 minuter nådde vi fler människor än genom tusentals teaterföreställningar.
Så “1% till kulturen” vore fantastiskt! Annars får man starta ett kulturparti på riktigt där Kjell Bergqvist är partiledare, Josette Bushell-Mingo –kulturminister, Ellen Tejle- jämställdhetsminister, Farnaz Arbabi – integrationsminister, Julia Dufvenius, Stina Wollter, Ewa Röse, Alexander Karim, Jason Diakiete, Morten Alling, Simon Northon kandiderar till ministerposter. Och flera tales personer som Joel Kinneman , Bahar Pars, Sofia Helin, Anna-Charlotta Gunnarsson, Doreen Månsson, Moa Svan, Lisa Nilsson, Grotesco ensemblen, ja listan är lång på de som kan förändra mer än vad en politiker kan idag.

Men just jobbar jag på en dokumentär om kvinnorna i Riksdagen genom Sveriges historia. Från Kerstin Hesselgren (L) till Nyamko Sabuni (L), från Agda Östlund (S) till Margot Wallström (S). Och detta kan vi göra genom rörlig bild och bevisa att kultur är viktigt för att berätta politikernas egna historia! För vem annars ska berätta den?”

Foto: Isabell Höjman